آدمی همواره درگیر احساسات میباشد ، برخی از مواقع این احساسات یک احساسات مثبت هستند و در برخی دیگر از مواقع انسان گرفتار احساسات منفی میشود. یکی از این احساسات منفی خشم میباشد که بنا به دلایل مختلفی ممکن است هر فردی در طول حیات خود بارها آن را تجربه کند. خشمگین شدن هرچند که یک احساس بد است اما نمیتوان به شخصی که به این احساس دچار میشود زیاد خورده گرفت.با توجه به این موضوع که در زندگی امروز استرس و مشکلات زیادی که وجود دارد ممکن است هر کسی خشمگین شود.اما اینکه چگونه میتوان خشم را کنترل کرد موضوع مهمی میباشد. شاید این سوال برای شما به وجود بیاید که مگر میتوان خشم را کنترل کرد و تعداد دفعات خشمگین شدن خود را کاهش داد؟پاسخ به این سوال مثبت است.
یکی از بهترین راه ها کنترل خشم با یوگا میباشد؟اما اینکه اصلاً خشم چیست؟ و بهترین حرکات یوگا برای مدیریت خشم چه حرکاتی هستند ،موضوعاتی میباشند که ما در این مقاله تحت عنوان آموزش تکنیکهای یوگا برای کنترل خشم به بررسی آن پرداخته ایم. پس اگر شما نیز مایل به کسب اطلاعات در این زمینه هستید تا پایان این مقاله که یکی دیگر از سری مقالات سایت چیمن میباشد، همراه باشید. برای خرید ابزار یوگا سایت مارا بازدید کنید.
مفهوم خشم و درک آن
خشم یک احساس پیچیده میباشد که به شکل هیجانی و جسمانی ابراز میشود.معمولاً خشم واکنش طبیعی ارگانیسم نسبت به موقعیتها و شرایط های بدی است که در آن قرار میگیریم و اغلب با ناکامی ما همراه می شود. معمولا در مواقعی مانند اینکه اعتقاد داریم صدمه خواهیم دید و یا فردی در مورد ما اشتباه میکند خشم به سراغ ما می آید. به شکل کلی خشم و پرخاشگری رفتار هایی می باشند که هدف اصلی آن پرخاشگری یا صدمه زدن به یک فرد یا اموال او میباشد.پرخاشگری میتواند در قالب سوء استفاده کلامی، تهدید کردن یا آسیب زدن بروز پیدا کند. این در حالی است که خشم همواره منجر به پرخاشگری نمیشود. بنابراین یک فرد ممکن است از چیزی خشمگین شود بدون اینکه رفتار پرخاشگرانه داشته باشد. عوامل زیادی باعث برانگیختن خشم میشوند که از مهمترین آنها میتوان به جلوگیری از رفتار هدفمند شما، مورد تبعیض قرار گرفتن و تحقیر شدن، مورد عهد شکنی یا فریب کاری قرار گرفتن، مورد بیتوجهی و بدرفتاری قرار گرفتن شما از سوی دیگران، صدمه دیدن در نتیجه بیتوجهی نسبت به خود، قربانی شدن به ناحق شما در یک موضوع یا اتفاق اشاره کرد. معمولا خشم با نشانههای بدنی نشانههای فکری نشانههای رفتاری بروز پیدا میکند و افراد در مقابل خشم واکنشهای مختلفی دارند برخی از افراد خشم را به کلی انکار میکنند برخی دیگر اقدام به فرو بردن خشم کرده و سعی میکنند که آرام باشند و برخی دیگر با انجام واکنش های افراطی را از آن چیزی که هست بدتر میکنند اما بهترین واکنش افراد در برابر خشم مدیریت کردن آن میباشد.
تاثیرات خشم
خشم بر روی بدن تاثیرات زیادی دارد. گاهی ممکن است که تاثیرات خشم به صورت بدنی ورود پیدا کند و به شما حالاتی مانند لرزش دستها، احساس داغ شدن و گرمای زیاد، سرخ شدن پوست، احساس انرژی زیاد، افزایش ضربان قلب و نبض، احساس انقباض و فشار در عضلهها دست دهد.
در برخی از مواقع تاثیرات خشم بر روی شما ذهنی و فکری میباشد. شاید به همین دلیل است که بسیاری از افراد اقدام به کنترل خشم با یوگا میکنند. تاثیرات خشم بر شما ممکن است باعث غیر منطقی تر کردن شما شود و ممکن است افکاری مانند من همیشه بدشانسی میآورم، من لیاقتش را ندارم، پیشگویی های الکی، باید و نباید بیخود و برچسب زدن الکی به سراغ شما بیاید.
البته همانگونه که گفتیم ممکن است که تاثیرات خشم به شکل نشانههای رفتاری مانند پرخاشگری بروز پیدا کند.
چگونه مدیریت خشم می تواند به شما کمک کند؟
همانگونه که در قسمتهای قبلی مقاله نیز به آن اشاره کردیم مدیریت خشم بهترین کاری است که ما میتوانیم در هنگامی که خشمگین میشویم انجام دهیم. مدیریت خشم میتواند از به وجود آمدن ضررهای احتمالی که ما ممکن است در زمان خشم به خود وارد کنیم جلوگیری کند در برخی از مواقع ضرر میتواند شکستن دل یکی از عزیزانمان در هنگام خشم باشد و در برخی دیگر از مواقع ضرر میتواند یک تصمیم نابجا مانند فروش یک وسیله و یا حتی خرید یک وسیله باشد. مدیریت خشم باعث میشود که ما در اوج عصبانیت حق را به دیگران بدهیم و احساسات خود را به شکل محترمانهتری بیان کنیم بدون اینکه به حقوق دیگران تجاوز کنیم حرف خود را بزنیم. شاید در نگاه اول کمی این موضوع دشوار باشد اما شما میتوانید از ورزش یوگا برای مدیریت خشم به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
در هنگام خشم چه کارهایی باید انجام دهیم؟ چه کارهایی نه؟
قبل از اینکه به سراغ تکنیکهای مناسب برای کنترل خشم با یوگا برویم ابتدا نیاز است که بایدها و نباید های زمان خشم را بدانیم و تا جایی که میتوانیم در هنگام خشمگین شدن به آنها عمل کنیم.
کارهایی که در زمان خشم نباید انجام داد؟
خوابیدن با خشم
معمولاً انسانها دوست دارند، در زمانی که عصبانی و خشمگین هستند بخوابند.این کار یک کار اشتباه است چرا که رفتن به خواب با خشم ممکن است که احساسات منفی خشم را در شما نگه دارد. پس با خشم به خواب رفتن میتواند باعث شود که خشم و ناراحتی ما در ذهن قوت بیشتری بگیرد.
خوردن
متاسفانه بسیار از افراد دچار پرخوری عصبی هستند و در صورتی که ناراحت و خشمگین میشوند به سراغ یخچال میروند.اما این کار یک کار اشتباه است در مواقعی که عصبانی و خشمگین هستید ممکن است که هر چیزی را که جلوی دستمان باشد بخوریم و ممکن است که این غذاها و خوراکی ها برای ما ضرر داشته باشند ولی چون که خشمگین و عصبانی هستیم موضوع برای ما اهمیتی ندارد و همین موضوع باعث صدمه زدن به سلامتی ما میشود.
ادامه دادن بحث
در هنگام خشم و عصبانیت به هیچ عنوان بحث را ادامه ندهید. حتی اگر فکر میکنید که حق با شماست بهتر است که از ادامه دادن جر و بحث خودداری کنید.چرا که ممکن است در عصبانیت حرفهایی را بزنید که در حالت عادی به هیچ عنوان مایل به زدن این حرفها نیستید و همین موضوع میتواند باعث پشیمانی شما بعد از فروکش کردن خشم شما شود.
فکر کردن به موضوعات گذشته
در هنگام عصبانیت فکر کردن وسواسی به موضوعات مانند اینکه شخصی با شما رفتار غیرمنصفانه انجام داده یا به شما صدمه زده است می تواند عصبانیت و خشم شما را دوچندان کند.پس به هیچ عنوان به چیزی فکر نکنید و فقط سعی کنید با کشیدن نفس عمیق خودتان را کنترل کنید.
کینه
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بارها و بارها در موقعیتهایی که عصبانی و خشمگین میشوید مشکلات قبلی را به شکلی کاملاً کینه وار به وسط میآورید و باعث تشدید عصبانیت خود و احتمالاً فرد مقابل خود میشوید.به این حالت سکونت یا نشخوار گفته میشود.شما با سکونت به خشم اجازه میدهید تا مدت زمان بیشتری در شما خودنمایی کند و باعث به وجود آوردن مشکلات بیشتری شود.
سایر کارهایی که در زمان خشم نباید انجام داد:
به جز موارد ذکر شده شما در زمانی که خشمگین هستید نباید این کارها را انجام دهید.
پرسش و پاسخ