با توجه به اینکه امروزه بنا به دلایل مختلفی مانند سبک زندگی و مشکلات اقتصادی اکثر مردم دچار استرس و اضطراب هستند تعداد افرادی که به حمله پانیک دچار میشوند نسبت به گذشته بسیار افزایش یافته است. هرچند که این بیماری میتواند بسیار آزاردهنده باشد اما اگر راههای مقابله و جلوگیری از حمله پانیک را بلد باشید به هیچ عنوان نمیتواند به شما آسیبی برساند.راهها و روش های زیاد و گوناگونی برای جلوگیری از حمله پانیک وجود دارد که یکی از بهترین آنها جلوگیری از حمله پانیک با یوگا میباشد. اما اینکه اصلاً حمله پانیک چیست؟
دلایل حمله پانیک کدامند؟
بهترین روشها برای جلوگیری از حمله پانیک چه روشهایی هستند؟
یوگا بر حمله پانیک چه تاثیری دارد؟
آیا جلوگیری از حمله پانیک با آموزش یوگا ممکن است؟
سوالاتی میباشند، که ممکن است برای بسیاری از شما به وجود آمده باشد.اگر شما نیز به دنبال پاسخ این سوالات هستید تا پایان این مقاله که یکی دیگر از سری مقالات سایت چیمن میباشد با ما همراه باشید. چرا که ما در این مقاله تحت عنوان آموزش روش های متوقف کردن حمله پانیک به همه این سوالات پاسخ دادهایم.
حمله پانیک چیست؟
برای حمله پانیک تعریفهای متفاوت و گوناگونی ارائه شده است اما جامع و کاملترین تعریفی که میتوان از حمله پانیک ارائه داد این است که حمله پانیک یک هراس و ترس ناگهانی میباشد که به همراه اضطراب در فرد بیمار بروز پیدا میکند.این عارضه میتواند منجر به بروز علائم روانی و جسمی در فرد شود. ترسی که در حمله پانیک ایجاد میشود بسیار غیر عادی و غیرطبیعی میباشد. ممکن است هر شخصی در طول زندگی یک یا چند بار به این حالت دچار شود اما در صورتی که این حملات به شکل مدام و مکرر بروز پیدا کنند.میتواند نشان دهنده وجود یک عارضه دیگر در فرد باشد که باید هرچه سریعتر نسبت به برطرف کردن آن اقدام کرد. حمله پانیک بنا به دلایل متفاوت و گوناگونی رخ میدهد.
چرا حمله پانیک رخ میدهد؟
حمله پانیک ممکن است بنا به دلایل مختلف و گوناگونی در فرد رخ دهد.اما به شکل کلی مهمترین عواملی که میتواند باعث حمله پانیک شوند عبارتند از:
1_ استرس
همانگونه که در قسمت ابتدایی این مقاله به آن اشاره کردیم امروزه بنا به دلایل مختلف استرس در زندگی ها بسیار زیاد میباشد.که این این عامل میتواند یکی از دلایل بروز حمله پانیک باشد. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که منظور از استرس زندگی، استرس های مزمن و تغییرات زندگی یا حتی استرسهای طبیعی روزانه نمیباشد،بلکه به معنی عدم تامین نیازهای اولیه روانشناختی است. برآورده نشدن این نیاز رابطه مستقیمی با بروز حمله پانیک دارد و این موضوع مخصوصاً در سالهای نوجوانی بسیار پررنگتر است. به همین دلیل است که باید شما سعی کنید که استرس در کودکان را به حداقل برسانید.
2_ عوامل ژنتیکی
همانگونه که میدانید از عوامل ژنتیکی به عنوان شکل دهنده انسانها یاد میشود، که این عامل نقش پررنگی در ابتلای افراد به حملات پانیک دارد، این موضوع وقتی پررنگتر میشود که از پانیک به عنوان یک بیماری روانشناختی یاد میشود که زمینه ژنتیکی شناخته شدهای ندارد. بلکه عوامل مختلفی در به وجود آمدن این بیماری موثر هستند به شکل کلی میتوانیم بگوییم که وجود وسواس فکری افسردگی یا اختلالات اضطرابی در والدین میتواند باعث به وجود آمدن حمله پانیک شود.
3_ فشار فیزیکی شدید
فشار فیزیکی شدید را میتوانیم یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن حمله پانیک بدانیم. هر نوع اعمال فشار فیزیکی شدید بر افرادی که مستعد حمله پانیک هستند میتواند منجر به تشدید اختلال وی شود. این فشار میتواند به دلیل ساعتهای طولانی کار، رانندگی های طولانی مدت، نخوابیدن طولانی مدت و یا هر فشار دیگری باشد.
4_ کمبود اکسیژن
قرار گرفتن در شرایطی که اکسیژن هوا کم است و اکسیژن به هر دلیلی کم به خون میرسد ممکن است فرد را دچار حمله پانیک کند. دلایلی مانند سیگار کشیدن و یا حضور در مناطقی که رطوبت بالایی دارند میتوانند منجر به کاهش اکسیژن شده و در نتیجه فرد دچار حمله پانیک شود.
5_ خلق ناسازگار
کنار نیامدن با شرایط و مشکلات زندگی میتواند باعث به وجود آمدن حمله پانیک شود. همانگونه که میدانید توانایی تحمل مشکلات و پیش رفتن در زندگی یک مهارت میباشد که شما میتوانید آن را به شکل اکتسابی کسب کنید. متاسفانه برخی از افراد در مقابله با این مشکلات خلق ناسازگاری دارند و به مرور زمان درگیر مشکلاتی مانند بیماری پانیک میشوند.
سایر عوامل موثر در ایجاد حمله پانیک
به جز موارد ذکر شده از موارد دیگری مانند ناهنجاریهای مغز، محیط پر استرس ،وابستگی به مواد یا عادات، نگرانیهای مزمن به عنوان سایر عوامل موثر در ایجاد حمله پانیک یاد میشود.
چند روش روش برای متوقف کردن حمله پانیک
به منظور متوقف کردن حمله پانیک شما میتوانید چند کار را انجام دهید. از مهمترین اقداماتی که با آنها میتوان حمله پانیک را توقف کرد میتوان به:
کشیدن نفس عمیق:
هرچند که تنفس بیش از حد خود یکی از علائم حملات پانیک میباشد اما کشیدن تنفس عمیق و اصولی میتواند باعث کم شدن علائم وحشت و ترس شود.توجه داشته باشید که برای متوقف کردن حمله پانیک باید دم و بازدم را از طریق دهان انجام دهید به شکلی که این احساس را داشته باشید که هوا به آرامی قفسه سینه و شکم را پر میکند و سپس به شکلی آرام دوباره آنجا را ترک میکند. بهترین روش این است که ۴ ثانیه عمل دم را انجام دهید سپس یک ثانیه هوا را نگه دارید و بعد از آن ۴ ثانیه بازدم را انجام دهید.
بستن چشمان:
با توجه به اینکه در برخی از مواقع حملات پانیک ناشی از محرکهایی میباشند که شما را تحت تاثیر قرار میدهند چنانچه در محیطی با محرکهای زیاد قرار دارید بهترین کار این است که چشمان خود را ببندید.این کار میتواند باعث از بین رفتن محرکهای اضافی شده و تمرکز شما بر تنفس را آسان تر کند.
تصور کردن مکان مورد علاقه:
یکی دیگر از اقداماتی که شما میتوانید با آن حمله پانیک را متوقف کنید تصور کردن مکانی است که به آن علاقمند هستید.این مکان میتواند یک جنگل سرسبز با صدای پرندگان باشد یا یک کلبه چوبی در کوهستان، شما میتوانید چشمان خود را بسته و خودتان را در این مکانها تجسم کنید. تصور کنید که در زیر باران دستهای خود را باز کردهاید و در کنار آتشی در جلوی کلبه چوبی خود در کوهستان نشستهاید.
انجام ورزش های سبک:
ورزشهای سبک یکی دیگر از اقداماتی هستند که شما میتوانید به منظور کنترل حملات پانیک انجام دهید. ورزشهای ملایم و سبک مانند پیادهروی یا شنا میتواند از بروز حمله پانیک جلوگیری کرده و یا در صورتی که شما مورد تهاجم قرار گرفتهاید میتواند از شدت آن بکاهد. بدون شک جلوگیری از حملات پانیک با یوگا یکی از بهترین راهکار ها میباشد.
تمرین ذهن آگاهی:
شما اگر به خوبی تمرین های ذهن آگاهی را انجام دهید میتوانید آنچه که در اطراف شما است را به خوبی درک کنید. با توجه به اینکه حملات پانیک میتوانند به شما احساس جدا شدن یا جدایی از واقعیت را انتقال دهند این کار میتواند به شما کمک کند که موقعیت را به شکلی واقعی تجسم کنید. ذهن آگاهی یکی از دستاورد های مهم در ورزش یوگا می باشد.
تاثیر یوگا بر حمله پانیک
با توجه به این موضوع که استرس و اضطراب دو عامل مهم و تاثیر گذار در بروز پانیک یا حمله پانیک می باشند پس انجام یک ورزش که بتواند تا حدود زیادی استرس و اضطراب را کاهش دهد میتواند از بروز حمله پانیک جلوگیری کند.با توجه به این موضوع که یوگا به شکل ذاتی از بین برنده این دو عامل است پس میتوان گفت که یوگا تاثیر بسیار زیادی در جلوگیری از حمله پانیک دارد. کشیدن نفس عمیق به شکلی اصولی و همچنین تمرکز کردن میتواند نقش بسزایی در از بین بردن اضطراب و استرس که منجر به حمله پانیک می شوند داشته باشند.پس تمرینات تنفسی یوگا برای حمله پانیک بسیار موثر و تاثیر گذار می باشند، به شکلی که اکثر افرادی که سابقه حمله پانیک را دارند بعد از انجام این حرکات تا حد قابل توجهی در مقابل این حمله مقاوم شده اند.
علاوه بر تمرینات تنفسی سایر حرکات یوگا برای حمله پانیک می توانند موثر باشند.
بهترین حرکات یوگا برای حمله پانیک
با توجه به این موضوع که حمله پانیک ناشی از اضطراب و استرس و ترس میباشد، انجام حرکات یوگا که این عوامل را از بین برود میتواند برای مقابله با حمله پانیک بسیار موثر باشد.
همه حرکات یوگا میتوانند از بین برنده اضطراب و استرس باشند.
شما برای جلوگیری از حمله پانیک با یوگا می توانید حرکات مختلفی از یوگا مانند آسانا ،پرانایاما و دیانا را انجام دهید.
حرکات آسانا
این حرکات شامل برخی از نرمشها و حرکات کششی میباشد که باعث تقویت عضلات پوست، غدد متحرکه داخلی، اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک میشود. نکته مهم در مورد حرکات آسانا این است که شما باید برای گرفتن نتیجه مطلوب این حرکات را به بهترین شکل ممکن و البته کاملاً صحیح انجام دهید.
حرکات پرانایاما
پرانایاما به معنی کنترل تنفس به منظور نظم بخشیدن به ذهن است این نوع از حرکات یوگا میتوانند نقش بسیار زیادی در جلوگیری از حمله پانیک داشته باشند. با توجه به این موضوع که چگونگی تنفس نقش بسیار مهم و حیاتی در رسیدن هر فرد به آرامش دارد این نوع از تمرین یوگا به شکل اختصاصی به حرکات تنفس از جمله دم و بازدم تمرکز دارد.
حرکات دیانا
حرکات دیانا یکی دیگر از حرکات مفید یوگا برای حمله پانیک میباشد. دیانا که به معنی مدیتیشن و مراقبه میباشد میتواند ذهن انسان را از درگیریهای شبانه روز خالی کند. اشتغالات ذهنی انرژی زیادی را از شما میگیرند و میتوانند منجر به بالا رفتن اضطراب و استرس در شما شوند. پس انجام این حرکات میتواند شما را آرام کرده و اضطراب و استرس و در نتیجه حمله پانیک را از شما دور نگه دارد.
شما برای جلوگیری از حمله پانیک با یوگا میتوانید این حرکات را انجام دهید.
پرسش و پاسخ