بدون شک مغز یکی از مهمترین و حیاتیترین قسمتهای بدن میباشد که کارکرد صحیح آن میتواند باعث بهبود عملکرد کلی بدن شود و در نقطه مقابل در صورتی که مغز دچار مشکل شود در عملکرد کلی بدن اختلال به وجود میآیدمغز نیز به مانند همه اعضای بدن نیازمند یک سری از ورزشهای خاص میباشد شاید در نگاه اول کمی تعجب برانگیز باشد اما مغز نیز برای اینکه بتواند بهترین عملکرد را داشته باشد به مانند اکثر عضلات و قسمت های بدن نیازمند ورزش و نرمش است.
یوگا برای تقویت مغز میتواند بهترین راهکار برای حفظ سلامت مغز باشد اما اینکه یوگای مغز چیست؟
به چه دلیلی باید یوگای مغز را انجام دهیم؟
انجام یوگای مغز چه مزایایی دارد؟
بهترین حرکات یوگا برای تقویت مغز چه حرکاتی هستند؟
سوالاتی می باشند که در این زمینه وجود دارد.اگر شما نیز به دنبال پاسخ این سوالات هستید تا پایان این مقاله تحت عنوان یوگای مغز با ما همراه باشید ،چرا که ما در این مقاله که یکی دیگر از سری مقالات سایت چیمن میباشد به همه این سوالات پاسخ دادهایم.
منظور از یوگای مغز چیست؟
همانگونه که میدانید ورزش یوگا به انواع مختلف و گوناگونی تقسیم میشود یعنی ورزش یوگا دارای چندین و چند نوع میباشد که یکی از تمرینات و یا قسمتهای یوگا که بسیار جذاب و البته آسان میباشد یوگای مغز است. یوگای مغز علاوه بر اینکه باعث تقویت مغز و ذهن میشود میتواند در بالا رفتن انرژی جسمی نیز موثر باشد. تاریخچه یوگای مغز به مانند خود یوگا به کشور هندوستان برمیگردد، زمانی که والدین و مربیان هندی برای تنبیه کودکان خود از روشی به نام مورگا استفاده میکردند که به نوعی یوگای مغز امروزی بود و باعث میشد تا کودکان با اثرات جادویی یوگا بر مغز آشنا شوند. هرچند که یوگا یک روش تنبیه به حساب میآمد اما در حقیقت باعث افزایش اکسیژن در سیستم عصبی و مغز و در نهایت بهبود تقویت و تمرکز و افزایش توانایی کودکان در یادگیری میشد.
چرا باید یوگا مغز انجام دهیم؟
شاید این سوال برای شما به وجود بیاید که چرا ما باید یوگای مغز را انجام دهیم؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که شما برای به جریان انداختن انرژی در کل بدن باید یوگای مغز را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.طبق آخرین تحقیقات به عمل آمده انرژیهای موجود در بدن بعد از مدتی به شکل راکد در اندامهای انتهایی بدن میمانند برای اینکه بتوان این انرژیها را مجدداً وارد چرخه بدن کرد یوگای مغز میتواند بهترین گزینه باشد. شما با یوگای مغز میتوانید این انرژی ها را در یک کانال ارتباطی مستقیم به سمت مغز هدایت کنید به شکلی که این انرژیها از گلو، زبان و قلب عبور کرده و خود را به مغز برساند. برای برطرف کردن مشکلاتی مانند وسواس فکری و علمی ، اختلالات کم توجهی بیش فعالی، افسردگی و زوال مغزی لازم است که هر فردی یوگای مغز را انجام دهد. حرکات یوگا و مشخصاً یوگای مغز به مغز کمک میکنند تا وظایف خود به بهترین شکل ممکن انجام دهد. یکی دیگر از دلایلی که ما باید یوگای مغز را انجام دهیم فعال کردن هر دو نیمکره چپ و راست مغز میباشد. فعال کردن هر دو نیمکره میتواند تاثیر بسزایی در روند کلی زندگی ما داشته باشد. به شکل کلی یوگا میتواند مغز شما را کاملاً دگرگون کند و باعث افزایش سطح گاما آمینوبوتیریک اسید و ماده ی خاکستری مغز که نقش بسزایی در مقابله با انواع بیماریها دارد شود.
مزایای یوگای مغز چیست؟
یوگای مغز میتواند نقش بسزایی در تقویت مغز داشته باشد، شاید به همین دلیل است که بسیاری از افراد از یوگا برای تقویت مغز استفاده میکنند. انجام حرکت یوگای مغز علاوه بر اینکه میتواند باعث تقویت مغز شود مزایای بسیار زیاد دیگری نیز دارد که از مهمترین این مزایا میتوان به
افزایش خون رسانی به مغز:
افزایش خون رسانی به مغز میتواند بهترین خبر برای هر مغز سالمی باشد، چرا که افزایش جریان خون به مغز میتواند عملکرد شناختی، تمرکز و حافظه را بهبود ببخشد.پس یکی از بهترین مزایای یوگای مغز افزایش جریان خون به مغز میباشد.
افزایش تولید نورون:
طبق آخرین تحقیقات انجام برخی از حرکات یوگا و مشخصاً یوگای مغز میتواند باعث افزایش تولید نورونهای جدید در مغز شود. نورونها واحدهای عصبی مغز میباشند که مسئول حافظه و یادگیری هستند پس میتوانیم یکی دیگر از مزایای یوگای مغز را افزایش نورونها و در نتیجه قوی تر کردن حافظه و یادگیری بهتر بدانیم.
کاهش اضطراب و استرس:
یوگا مغز شامل تکنیکهای تنفسی و مدیتیشن میباشد که میتواند باعث کم کردن اضطراب و استرس شود.با توجه به اینکه استرس و اضطراب بالا میتوانند برای مغز مضر باشند پس کم کردن استرس و اضطراب را میتوانیم یکی دیگر از مزایایی ورزش یوگا برای تقویت مغز بدانیم.
سایر مزایایی یوگای مغز
به جز موارد ذکر شده که از آنها به عنوان مهمترین فواید یوگای مغز یاد میشود انجام یوگای مغز میتواند مزایای دیگری مانند هماهنگ سازی نیمکره راست و چپ ،متعادل کردن شرایط روحی، بالا بردن قدرت تحلیلی مغز، بالا بردن سطح خلاقیت، افزایش انرژی، برطرف کردن مشکلات رفتاری، بالا بردن قدرتهای شناختی، بالا بردن مهارتهای تصمیمگیری، کاهش احتمال افسردگی و آلزایمر برای مغز داشته باشد.
یوگای مغز چگونه اجرا می شود؟
با توجه به اینکه شما متوجه دلایل انجام یوگای مغز و همچنین مزایای بیشمار این نوع از یوگا شدید، شاید بخواهید که بدانید یوگای مغز چگونه اجرا میشود.
برای انجام یوگای مغز ابتدا باید در یک وضعیت مناسب بنشینید البته اکثر یوگاکاران بر این عقیدهاند که برای به دست آوردن نتایج مطلوب از یوگای مغز بهتر است به طرفی بنشینید که حرکات را انجام میدهید. بعد از اینکه در موقعیت مناسب و دلخواه نشستید اکنون باید به حالت صاف بر روی مت یوگا بخوابید و بدنتان را تا جایی که امکان دارد در یک راستا نگه دارید. برای اینکه این کار را بهتر انجام دهید میتوانید کمر و سرتان را کمی به سمت بالا بکشید و اجازه دهید که ستون فقرات و طول بدن شما در یک راستا کشیده شوند. سپس شانههای خود را باز کنید و پاهایتان را به صورت کامل بر روی زمین بگذارید بعد از انجام این کار زبانتان را به سقف دهن بچسبانید و چند لحظه در همین حالت بمانید.
البته نوعی از یوگای مغز وجود دارد که از آن به عنوان یوگای مغز سنتی یاد میشود.برای انجام این نوع یوگا شما باید دستهای خود را بر روی نرمه گوش قرار دهید انجام این کار باعث میشود تا هر دو نیمکره مغز شما فعال شود واحساسی فراتر از تعادل را به مغز خود منتقل کنید. طبق آخرین تحقیقات به عمل آمده در مواقعی که شما به شکل همزمان ر دو گوش خود را لمس میکنید گوش چپ باعث تحریک نیمکره راست و گوش راست باعث تحریک نیمکره چپ خواهد شد به همین دلیل اکثر کارشناسان و مدرسین یوگا تاکید میکنند که در هنگام انجام یوگای مغز همزمان اقدام به گرفتن قسمت نرم گوشهای خودتان کنید.
حرکات یوگای مغز
همانگونه که در قسمتهای قبلی مقاله نیز به آن اشاره کردیم یوگای مغز زیر مجموعه ورزش یوگا میباشد. بهترین حرکات یوگا برای تقویت مغز که از مجموع آنها به عنوان یوگای مغز نیز یاد میشود عبارتند از:
حرکت کوه یا تاداسانا
حرکت کوه که معمولاً به شکل ایستاده انجام میشود میتواند باعث ایجاد آرامش، بهبود نفس کشیدن و افزایش تمرکز برای شما شود.همچنین شما با انجام حرکت کوه میتوانید مشکلات بیخوابی و سردردتان را نیز برطرف کنید.برای انجام این حرکت باید به شکل مستقیم ایستاده، پاها را جفت کرده و دستان را در کنار پاهایتان قرار دهید. سپس پنجههای دست خود را بالا آورده و در مقابل خود بگیرید، بعد از انجام این کار شانهها را عقب و سینه خود را به سمت جلو بدهید و چانه خود را موازات زمین و تاج سر خود را رو به سقف نگه دارید و سپس به آرامی عمل دم و بازدم را انجام دهید.
حرکت خم شدن یا پاسچی موتان آسا
این حرکت نقش بسزایی در افزایش جریان خون به مغز و همچنین آرام شدن ذهن، اعصاب و تقویت سیستم عصبی دارد.برای انجام حرکت پاسچی موتان آسا شما باید بر روی زمین نشسته و پاهای خود را به سمت جلو دراز کنیدسپس به آرامی به طرف پاهای خود خم شوید و دستانتان را در کنار مچ پا بگذارید. سعی کنید که ساعد ها را کنار پا در روی زمین گذاشته و کف دستهای خود را تا جایی که میتوانید به زمین فشار دهید و سپس مچ خود را خم کنید به شکلی که کف دستها رو به بیرون قرار بگیرند. شما باید خود را به گونهای جلو بکشید که کشیدگی دنبالچه را به خوبی احساس کنید.
حرکت شانه یا ساروانگ آسانا
یکی دیگر از حرکات یوگا برای تقویت مغز حرکت شانه میباشد. این حرکت میتواند جریان خون را در مغز افزایش داده و در نهایت منجر به تقویت مغز و حتی رشد موها شود. برای انجام این حرکت شما باید به پشت و روی کمر دراز شده و آهسته پاهای خود را به سمت بالا بیاورید، سپس دستهایتان را پشت کمر بگذارید تا راحتتر بتوانید نوک پاهایتان را به طرف سقف بالا ببرید. در همین حالت چانه خود را به سمت گودی گردن رسانیده و سعی کنید در حالی که نفس خود را حبس کردهاید چند ثانیه در همین حالت بمانید، بعد از چند لحظه پاها را پایین آورده و عمل بازدم را انجام دهید.
حرکت گاو آهن یا هالا سانا
این حرکت را میتوان یکی دیگر از حرکات یوگای مغز دانست که تاثیرات بسیار زیادی بر روی مغز دارد. برای انجام حرکت گاو آهن شما باید بر روی کمر دراز کشیده و دستهای خود را در کنار بدن به شکلی که کف دستهایتان بر روی زمین باشد قرار دهید. زمانی که نفس طبیعی دارید پاها را با استفاده از عضلات شکم به بالا هدایت کرده و تا جایی که نوک انگشت پاها به زمین بالای سرتان برخورد کند این حرکت را ادامه دهید.نفس خود را حبس کنید و تا جایی که میتوانید در همین حالت باقی بمانید و سپس عمل بازدم را انجام دهید و به حالت اولیه برگردید.
سایر حرکات یوگای مغز
به جز موارد ذکر شده از حرکات دیگری مانند حرکت پل یا ستوبانداسانا،حرکت گرفتن انگشت بزرگ پا یا سوپتا پادانگوشت آسانا،حرکت تمیز کردن کانال تنفسی یا نادی شودانا،حرکت نفس کشیدن با صدای زنبور یا براماری پرانایاما و ماساژ یوگای صورت یا کاپالابهاتی به عنوان سایر حرکات یوگای مغز یاد می شود
پرسش و پاسخ