یوگا چیست؟

قدمت ورزش یوگا به حدود هفت هزار سال پیش بر می گردد. این ورزش در گذشته به عنوان یک آیین مذهبی شناخته می شد. اما امروزه با تغییرات زیادی که روی آن انجام شده است، از آن به عنوان یک ورزش روحی و جسمی یاد می شود. تمرینات ذهنی، روحی و جسمی یوگا باعث می شود که کیفیت زندگی افراد بالا رود.

یوگا (Yoga) ریشه در زبان سنسکریت دارد و معنای تحت‌اللفظی آن «اتحاد» یا «یوغ» است. یوغ یا بندگی به معنای «به هم پیوستن و متحد شدن» می‌باشد و هدف آن، ایجاد اتحاد بین بدن، ذهن، روح و آگاهی ضمنی است.
این فرآیندِ وحدت جنبه‌های فیزیکی، ذهنی، عاطفی و معنوی برای افرادی که یوگا تمرین می‌کنند این امکان را فراهم می‌کند تا حالت‌های عمیق آزادی، آرامش و خودآگاهی را تجربه کنند.

 


تمرینات این ورزش به صورت رها سازی ذهن، تمرکزی، تنفسی، جسمی و .... انجام می شود. به همین سبب می تواند روی قسمت های مختلفی از بدن افراد تاثیر بگذارد. شما می توانید با تمرینات این ورزش، ذهن و جسم خود را به شکل ایده آلی در آورید.
برای انجام این ورزش شما نیاز به تجهیزات خاصی ندارید و می توان آن را با کمترین وسایل انجام داد. از مهم ترین وسایل مورد نیاز برای ورزش یوگا می توان به لباس راحتی، پتو، مت یوگا، کمربند مخصوص، بالش دست و .... اشاره کرد. همچنین ابزارهایی مثل صندلی یوگا و اریال یوگا جزو وسایل تکمیلی هستند.

 

یوگا چیست 

هدف از تمرین یوگا چیست؟

یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی چگونه به بهبودی ما کمک می‌کنند؟
این موضوع، مبحث بسیار گسترده‌ای است، که ما آن را از دیدگاه‌های مختلفی بررسی خواهیم کرد.

 

[prodcut id=6054]

 

یوگا به عنوان یک هنر شفابخش

شفا؛ عنصری اصلی در فلسفه و تمرین یوگا محسوب می‌شود. در واقع، شفا چیزی است، که همه ما آرزوی آن را داریم، حتی اگر همیشه متوجه آن نباشیم. همه ما می‌خواهیم از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی سالم باشیم و همچنین آرزوی چیزی را داریم، که در سطح معنوی آن را شفا می‌دانیم.

همانطور که تلاش خود را برای سلامتی و شفا شروع می‌کنیم، از شما می‌خواهم این سوال را از خودتان بپرسید: «چه چیزی من را به سمت یوگا جذب کرد و باعث شد به جستجو، مطالعه و انجام تمرینات یوگا بپردازم؟»


اکثر افراد به خاطر نوعی ناراحتی، بیماری یا درد به یوگا روی می‌آورند. اغلب، فرد دچار یک بیماری فیزیکی؛ مانند آرتروز یا التهاب و خشک شدن کمر است. ممکن است ماهیچه‌های ما به دلیل استرس یا سبک زندگی کم‌تحرک سفت شده باشند و بخواهیم دامنه حرکتی خود را افزایش دهیم و انعطاف‌پذیرتر شویم. حتی این گرفتگی ماهیچه‌ها ممکن است ناشی از دردهای عمیق روحی؛ مثل استرس مزمن، ضربه‌‌های روحی و یک رابطه ناموفق باشد یا درک این واقعیت غیرقابل انکار که در حال پیر شدن هستیم.
نکته اینجاست، که بسیاری از ما به خاطر عنصری فیزیکی به دنبال یوگا می‌رویم؛ زیرا در جستجوی تسکین و آرامش هستیم.
 

یوگا از زبان بهاگاواد گیتا

برای دستیابی به بینش گسترده‌تر درمورد یوگا به عنوان یک مسیر شفا بیایید به متن «بهاگاواد گیتا» مراجعه کنیم. این متن حدود 2500 - 3000 سال پیش نوشته شده‌ و به دلیل نثر زیبا و حکمت عمیق و جهانی‌اش تا به اینجا دوام آورده‌است. در «بهاگاواد گیتا» ایزد کریشنا، چهار دلیل اصلی را برای آمدن مردم به سمت او (یعنی به سمت یوگا) بیان می‌کند، که شفا؛ اولین دلیل است. در اینجا کریشنا می‌گوید: «از بین مردمان نیک، چهار گروه، عشق خود را به من عرضه می‌کنند». نکته جالب این است، که کریشنا سخن خود را با «مردمان نیک» شروع می‌کند و این مطلب را می‌رساند، که همه این جویندگان، بالقوه افراد نیکوکاری هستند.

 

مهم ترین فواید ورزش یوگا چیست؟

همانطور که در بخش های قبل بیان کردیم، یوگا تنها یک ورزش فیزیکی نیست و می تواند روی ذهن و روح افراد نیز تاثیر گذارد. این ورزش تاثیرات مثبت زیادی روی بدن و ذهن افراد دارد. در این قسمت مهم ترین فواید ورزش یوگا را به تفکیک برای شما بازگو می کنیم.

 

 

 

مهم ترین فواید این ورزش برای بدن

در یوگا تمرینات فیزیکی مختلفی در مراحل مختلف توسط افراد انجام می شود که هر کدام از آن ها به مرور زمان می توانند تاثیرات زیادی روی بدن افراد داشته باشند.

بهبود و درمان بیماری ها

یکی از مهم ترین فواید آن برای بدن، بهبود و درمان بسیاری از بیماری های جسمی می باشد. برای نتیجه گیری سریع تر از روش های درمانی پزشکی، می توان ورزش یوگا را نیز در کنار آن ها انجام داد. به طور مثال برای بیماری هایی مانند پروستات، روماتیسم مفصلی، سکته ی مغزی و .... می توان از این ورزش استفاده کرد. زیرا تمرینات و حرکات این ورزش می تواند روی عملکرد حرکتی، عملکرد جنسی، کاهش درد های روماتیسمی و ... تاثیر مثبت داشته باشد.

 

 

 

بهبود تنفس

برخی از تمرینات ورزش یوگا، به تمرینات تنفسی و پرانایاما مشهور هستند. این تمرینات برای بالا بردن کیفیت تنفس انجام می شود و در طولانی مدت باعث می شود که ظرفیت شش های شما افزایش پیدا کند. در نتیجه ی این افزایش، اکسیژن بیشتری به بافت های بدن و مغز انسان می رسد. 

یوگا چیست

افزایش تعادل و انعطاف پذیری

یکی از مهم ترین فواید این ورزش، بالا بردن میزان تعادل و انعطاف پذیری افراد می باشد. بیشتر تمرینات این ورزش به گونه ای طراحی شده اند که شما بتوانید انعطاف پذیری بیشتری داشته باشید. به این تمرین های کششی، آساناها گفته می شود. شاید با خود بگویید که انعطاف پذیری بالا چه تاثیری روی بدن افراد دارد؟ به هر میزان که انعطاف پذیری عضلات شما بیشتر باشد، دامنه ی حرکتی مفاصل بیشتر خواهد شد، در نتیجه آسیب های مفصلی کمتر رخ خواهد داد.

 

 

 


افزایش قدرت عضلانی

قوی کردن عضلات بدن می باشد. افرادی که این ورزش را در طولانی مدت انجام می دهند، عضلاتی قوی تر و محکم تر خواهند داشت. در نتیجه ضربات و فشار های جزئی آسیبی به بدن آن ها وارد نمی کند. 


سلامت قلب

افزایش سلامت قلب، یکی از مهم ترین فواید این ورزش می باشد. انجام تمرینات و حرکات این ورزش باعث می شود که استرس و فشار خون افراد کاهش پیدا کند. در نتیجه ی این موارد، بیماری های قلبی نیز کاهش پیدا می کند. در نتیجه اگر می خواهید از بیماری های قلبی و عروقی به دور باشید، حتما این ورزش را انجام دهید. 

کاهش وزن

افرادی که این ورزش را انجام می دهند به مرور زمان دچار کاهش وزن شده و به تناسب اندام می رسند. شاید در نگاه اول فکر کنید که حرکات این ورزش بسیار آرام و بدون تحرک هستند، اما همین حرکات می توانند به مرور زمان باعث لاغری افراد شوند. اگر می خواهید در طولانی مدت و با یک روش بدون برگشت به تناسب اندام برسید، می توانید این ورزش را انتخاب کنید. 
   

یوگا چیست و فواید آن

مهم ترین فواید این ورزش برای ذهن


ورزش یوگا علاوه بر بدن، می تواند روی ذهن افراد نیز تاثیر داشته باشد. زیرا حرکات این ورزش روی ذهن و روح افراد نیز تاثیر می گذارد. از مهم ترین این فواید می توان به موارد زیر اشاره کرد:


بهبود بیماری افسردگی

یکی از بیماری های روحی و ذهنی، افسردگی نام دارد که طبق آمار جهانی، زنان و مردان زیادی با آن روبرو هستند. برای بهبود و درمان این بیماری روحی باید در کنار جلسات مشاوره، دارو های ضد افسردگی نیز استفاده کرد. ورزش یوگا یک روش درمانی مکمل برای این بیماری به شمار می رود. تحقیقات نشان می دهند که بسیاری از افراد با این ورزش ، بیماری افسردگی خود را درمان کرده اند.

 

 

 

کاهش اضطراب و استرس


یکی از فواید مهم آن برای ذهن، کاهش استرس و اضطراب افراد می باشد. اگر شما جزء افرادی هستید که در هر شرایط دچار استرس می شوید، می توانید با انجام این ورزش به صورت مرتب، این مشکل را از خود دور کنید. زیرا استرس بی جهت، بیماری های مختلفی برای افراد به وجود می آورد.

یوگا چیست

بهبود روحیه افراد

یکی دیگر از تاثیرات مثبت ورزش یوگا، بهبود روحیه ی افراد می باشد. با انجام این ورزش و یا هر ورزش دیگر، مغز اندورفین ترشح می کند و باعث می شود که روحیه ی شما بسیار بهتر شود. در واقع این ورزش به عنوان یک مسکن شناخته می شود و باعث شادی و خلق و خوی بهتر در افراد خواهد شد. 

بالا بردن عملکرد مغز

تحقیقات نشان داده است که ورزش یوگا می تواند باعث عملکرد بهتر مغز شود. زیرا تمرینات و حرکات این ورزش، سطح انرژی مغز را بالا می برد و باعث می شود که مغز به شیوه ی بهتری کار خود را انجام دهد. به طور مثال با این ورزش، سرعت پاسخ گویی مغز، پاسخ های عاطفی و احساسی مغز، حافظه ی فرد، دقت افراد و .... افزایش پیدا می کند. 
بالا بردن کیفیت خواب
اگر شما جزء افرادی هستید که نمی توانید خوب بخوابید و یا اینکه تا زمان انتهایی شب، خوابتان نمی برد، می توانید به این ورزش روی آورید. زیرا این ورزش باعث می شود که شما صبح ها با روحیه ی بهتری بیدار شوید و شب ها نیز راحت تر بخوابید. بی خوابی مشکلات زیادی برای افراد به وجود می آورد که باید حتما به فکر درمان آن باشید.

چه زمانی نباید این ورزش را انجام داد؟

برخی از افراد با وجود شرایط خاص نباید این ورزش را انجام دهند و یا اینکه در انجام برخی از حرکات آن باید احتیاط کنند. به طور مثال افرادی که از درد های زانو، کمر، شانه، ستون فقرات و ... رنج می برند و یا اینکه دارای مشکلات تنفسی هستند، بهتر است در انجام برخی از تمرین های این ورزش احتیاط کنند. علاوه بر این افراد، خانم هایی که باردار هستند و یا در دوران قاعدگی به سر می برند نیز باید مراقبت حرکات این ورزش باشند.  شما می توانید در شرایط خاص، با یک استاد و مربی ، مشورت کنید و زیر نظر او تمرینات را انجام دهید. 

یوگا چیست و انواع یوگا

جهان بینی و فلسلفه یوگا

یکی از محصولات نشر چیمن کتاب درخت یوگا است که در زمینه آگاهی از جهان بینی و فلسفه یوگا تعاریف زیبایی دارد. در این کتاب یکی از برجسته‌ترین اساتید یوگا در جهان به ارائه نظریات خویش درباره بسیاری از جنبه های تئوری و عملی یوگا می‌پردازد. این مطالب موضوعات فلسفی، بحث هایی درباره سوتراهای یوگایی پاتانجالی، زندگی خانوادگی، عشق، جنسیت، سلامتی، شفابخشی، مدیتیشن، مرگ و نصایحی به مربیان یوگا را شامل می شوند. این کتاب بر پایه صحبتهای "آیینگار" با شاگردانش تهیه شده و ویراستار این کتاب به این بیانات نظم و ترتیب بخشیده است.
"ب.ک.آیینگار"در هند زندگی می کند ولی برای تدریس روش خود در یوگا به بسیاری از کشورهای جهان مسافرت کرده است.

 

 

مهم ترین نکات در مورد ورزش یوگا

اگر شما جزء افرادی هستید که دوست دارید به سمت این ورزش بروید، باید قبل از هر چیز اطلاعات کاملی در مورد آن کسب کنید. در این قسمت شما را با نکات مهمی در مورد این ورزش آشنا می کنیم: 

  • افراد مبتدی به هیچ عنوان نباید حرکات و تمرین های دشوار و تکنیکی را انجام دهند. زیرا بدن آن ها هنوز توانایی و مهارت کافی را کسب نکرده است. اگر این نکته را در نظر نگیرید، ممکن است مشکلات جسمی مختلفی برای شما به وجود آید.
  • یکی از فواید مهم این ورزش، بهبود روند بیماری جسمی می باشد. اما شما نباید این ورزش را جایگزین درمان های پزشکی کنید. ورزش یوگا به عنوان یک روش درمانی مکمل شناخته می شود و شما باید آن را در کنار دیگر روش های درمانی پزشکی انجام دهید.
  • قبل از اینکه بخواهید این ورزش را انجام دهید، باید به خوبی بدن خود را گرم کنید. توصیه می شود که حتما در ابتدای راه از یک مربی و استاد کمک بگیرید. 
  • اگر مربی حرکتی را به شما آموزش داد و به خوبی آن را درک نکردید، حتما از او کمک بخواهید و سرخود حرکت را انجام ندهید. زیرا انجام یک حرکت اشتباه و نادرست می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. 
  • یکی از نکات مهم در زمینه ی این ورزش، تنفس سریع و درست در زمان انجام حرکات تمرینی می باشد. زیرا تنفس تاثیر مستقیمی روی آرامش جسمی و روحی افراد دارد. 
  • برخی از افراد برای کاهش وزن و لاغری به این ورزش روی می آورند. اما این مسئله کاملا اشتباه است. شاید یکی از فواید مهم این ورزش، لاغری و تناسب اندام باشد، اما افراد باید در کنار این ورزش، یک برنامه ی رژیمی درست را نیز انجام دهند.
محصولات ورزشی چیمن رو ببینید
مت یوگا اریال یوگا یوگاویل آجر یوگا کاورمت قوری نتی کتاب الکترونیک

پرسش و پاسخ

هر سوالی در مورد این مقاله دارید بپرسید. مربیان متخصص پاسخ خواهند داد.